Nytt om vindkraften….

Fotomontage Vindkraft i Sandvik

E-post från ordföranden i Sandviks byalag till Göte Niklasson, Helianthemum Vind AB, 31/10/2010

Hej Göte!

Nu är det snart sommar igen och jag hoppas Edra planer om Sandviksverket har gått i lås.

Långfredag har vi i Byalaget vårt årsmöte och jag har på dagordningen en punkt avseende ”lägesrapport för vindkraftverk 2”.

Jag hoppas att Du kortfattat kan maila mig om hur situationen är i dag och ev. tidplan för projektet.

Du kan också nå mig på telefon 0485-26364

Hälsningar

Leif Persson

——————————

Svar från Helianthemum Vind AB, 31/3/2010

Hej Leif!

Åren räcker inte långt för vindkraftprojekt som är i planeringsskedet. Här kommer en kort lägesrapport.

Efter mötet vi hade i juli, när Vägföreningen och Byalaget önskade att vi skulle flytta det nya vindkraftverket närmare det gamla satte vi igång med den ändringen. Det tog sin tid med de ändringar av arrendeavtal m m som behövdes, så först i början av oktober var vi klara och lämnade ansökan till Miljö-och Byggnadsnämnden i Borgholm. (Hittas under Vindkraft i ovan meny, red anmärkning) Samtidigt sände vi ett informationsbrev om ansökan till alla närboende. Dessutom fick vi möjlighet att lägga ut hela ansökan med fotomontage och allt på på Sandviks hemsida som administreras av Per Thege. Det är vi mycket tacksamma!

Det tog lite tid innan kommunen började hantera ansökan, som också är en anmälan enligt Miljöbalken. Från tiden, slutet av januari tills nu, har tiden använts till olika kompletteringar av ansökan som ansågs behövas, t ex yttrande från Försvarsmakten och ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna  som nu båda är klara och godkända.

Efter tidningsannonsering om bygglovsansökan, har ett par yttranden inkommit från närboende som önskar mera detaljerad beskrivning av hur ljudet från två vindkraftverk kan förväntas bli. Vi har lämnat det ärendet till en oberoende akustikexpert och deras utredning får vi i veckan efter påsk. Sedan är det klart för avgörande enligt byggnadsnämnden.

Frågan om tidplan ber vi att få återkomma till när ni har ert sommarmöte i juli. Vi räknar med ett beslut före semestrarna, som vi faktiskt känner oss försiktigt optimistiska inför (alltså beslutet).  Men man vet inget om hur det blir med överklagningar av ärendet och hur mycket tid det tar att få  dem avklarade, speciellt om någon önskar nyttja sina rättigheter att gå till högsta instans.  Att meddela ens en preliminär tidplan för projektet är oklokt, tycker vi, innan vi är säkrare på utgången.  Om vi får bygga står vi självfallet fast vid vårt löfte att göra det möjligt för er som bor i närheten att bli delägare i det nya verket.

Det gamla vindkraftverket går utmärkt som förut och fortsätter att övertyga oss om, att ett verk till är en god idé.

Det här var i korthet vad som hänt i vindkraftärendet sedan i somras. Inte har det gått med vindens fart precis, men total stiltje har det heller inte varit. Fråga gärna om något är oklart! Och i vilket fall:

Ha en riktigt fin påskhelg i Sandvik! Våren verkar faktiskt ha bestämt sig och enorma snömassor var bara borta som i ett trollslag åtminstone här på Gotland.

Med vänlig hälsning

för Helianthemum Vind AB

Göte Niklasson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.