Om sandvikshamn.se

Sandvik är inget gammalt samhälle. Innan hamnen byggdes på 1870-talet fanns det bara några sjöbodar utmed kusten från Nabben och norrut. Det fick vi lära oss av Håkan Jonsson, en sandviksbo med flera generationer av skutskeppare i släkten, under en byvandring i Sandvik sommaren 2021. Håkans berättelser filmades och finns på denna sida.

År 1873 står hamnen klar med en pir norr om hamninloppet samt en lastbrygga. Hamnen möjliggjorde utförsel av kalksten och jordbruksprodukter liksom en regelbunden person- och godstrafik med fastlandet. Sandvik var den första plats norr om Borgholm som fick ångbåtstrafik. Skutflottan växte och blev den största på Öland, vilket den f.d. skutskepparen Anders Andersson berättade om vid en sammankomst i hamnen sommaren 2021. Även Anders berättelse filmades och kan ses på denna sida.

Tanken med sandvikshamn.se är att fånga upp berättelser, minnen, fotografier och annat som belyser Sandviks korta men innehållsrika historia. Era berättelser och fotografier välkomnas. Skriv en rad i kommentarsfältet nedan så tar vi kontakt.

För dig som är intresserad av vad som händer i Sandvik idag finns ett antal länkar samlade på sidan. I Facebookgruppen Sandvik – Ölands finaste kustby, blandas nostalgi med dagsaktuella frågor. Sandviks Byalag och Öland Kust till Kust Intresseförening är exempel på verksamheter vars syfte är att bidra till en positiv utveckling i bygden.

PS De vinterupplagda skutorna på fotot nedan är taget i Sandviks hamn 1924. Vilka är skutorna på detta välkända vykort? Vem var skeppare? Svaren finns på sandvikshamn.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.